Stenhuggarmuseet

i Hunnebostrand

GUIDADE VISNINGAR PÅ STENHUGGARMUSEET

 

För bokning ring:

Ted: 0523 55 380

 

Hur stenhuggningen startade

Vi inleder med att berätta om hur stenbrytningen i Sverige började under 1700–talet.

Vidare om hur stenhuggningen började i Blekinge och hur de första stenhuggarna kom från Blekinge till Hunnebostrand. Där lärde de ortsbefolkningen att hugga sten.

Vi berättar också om stenhuggarnas hårda villkor, om barnen som fick börja hugga kilhål redan vid 6 – 7 års ålder.

Denna del av visningen tar ca 20 minuter.

Hitlerstenen

Hör följer en berättelse om den så kallade ”Hitlerstenen” och om vad den skulle användas till. Om hur beställningen gick till, hur den fick lagras när Tyskarna inte längre kunde ta emot leveranserna, eftersom krigslyckan vänt.

Denna del av visningen tar ca 10 minuter

Granit och stenhuggning

Först berättas om hur Bohusgraniten bildades. Vad graniten består av och om hur de olika klyvriktningarna ”svall” ”klyv” och ”borst” bildades.

Sedan följer en visning av de olika verktyg som användes och på vilket sätt de användes. Vi visar hur man hugger en ”knott” (en gatsten med måtten 9 centimeter i fyrkant).

Denna del av visningen tar ca 20 minuter.

I smedjan

Vi går in i smedjan, där smeden visar smedjan och berättar om järnet, smidet och om hur hårdmetallen gjorde smeden arbetslös. Han visar också hur man vässar och härdar en mejsel.

Denna del av visningen tar ca 10 minuter.

 

 

 

 

 

Efter visningen

Sedan är det fritt fram att på egen hand titta på bilder från stenhuggarepoken. Eller titta på en utställning av verktyg från samma tid.

Där finns även en gammal stenvagn av en unik typ. Vagnen svänger även med bakhjulen, vilket gör att den svänger väldigt snävt runt hörn. Detta var viktigt då det oftast var trångt i stenbrotten.

Eller kanske Ni bara vill titta Er omkring i det gamla stenbrottet och bilda Er en egen uppfattning om hur det var ”på den gamla goda tiden”.

 

Hos oss finns även möjlighet att köpa glass och dricka

Stenhuggarmuseet.eu 2013 Copyright © All Rights Reserved